Incontinentie absorptiemateriaal
Bij incontinentie kan de urine of ontlasting niet worden opgehouden. Hiervoor is materiaal beschikbaar, om dit te absorberen of op te vangen. Voorbeelden zijn: inlegverbanden die gefixeerd worden met netbroekjes, absorberende incontinentiebroeken en anaaltampons.
Het gaat hierbij om langdurige incontinentie.
- Basisverzekering
100% vergoeding bij gecontracteerde zorg: dit hulpmiddel wordt in eigendom geleverd
- AV-Compact
- AV-Student
- AV-Standaard
- AV-Top
Geen aanvullende vergoeding
Niet vergoed
Kortdurende incontinentieklachten, door bijvoorbeeld een zwangerschap of na een operatie, vormen geen indicatie. Kinderen tot drie jaar hebben nooit recht op vergoeding van incontinentieverbanden. Nachtelijk bedplassen valt ook niet onder deze vergoeding.
Wat is de gebruikstermijn?
- Niet van toepassing
- De gemiddelde gebruikstermijn is hier niet van toepassing.
Zijn er bijzonderheden?
- Indicatie
- Vergoeding van absorptiemateriaal vindt plaats als de incontinentie niet vanzelf geneest (door ziekte) en waarbij bekkenbodemspieroefeningen en blaastraining niet zullen helpen. Bij urineverlies vindt vergoeding van absorptiemateriaal plaats als u hier langer dan twee maanden last van heeft. Bij ontlastingsverlies vindt vergoeding plaats als u hier langer dan twee weken last van heeft. In terminale situatie wordt incontinentiemateriaal ook voor korte duur vergoed.
- Drie- of vierjarigen
-
Kinderen van drie of vier jaar komen alleen voor vergoeding in aanmerking als er sprake is van een niet-fysiologische vorm van incontinentie;
- Aantal stuks
-
Het incontinentiemateriaal is gebonden aan een gemiddeld maximum aantal, waar de apotheek of leverancier van op de hoogte is. De aantallen zijn indicatief:
- Het maximum van wegwerpinlegluiers en wegwerpluierbroeken bij incontinentie is 455 stuks per 3 maanden, maximaal 1820 stuks per kalenderjaar
Van bovengenoemde aantallen kan alleen afgeweken worden indien uit een schriftelijke toelichting van verwijzer de medische nood- zaak hiervoor blijkt. Meerverbruik moet vooraf worden aangevraagd bij DSW
- Zorg omvat niet:
-
- Incontinentiemateriaal als er sprake is van kortdurende incontinentie of van enuresis nocturna (‘nachtplassen’)
- Incontinentiemateriaal bij niet permanente incontinentie, waarbij wordt aangenomen dat incontinentie niet vanzelf geneest of waarbij bekkenbodemspieroefeningen of blaa straining niet zullen helpen bijvoorbeeld na een operatie of bij zwangerschap.
- Schoonmaakmiddelen en geurmiddelen;
- Huidbeschermende middelen anders dan bij stomapatiënten, voor zover deze niet vallen onder de te verzekeren prestatie farmaceutische zorg;
- Kleding, met uitzondering van netbroekjes;
- Plaswekkers voor de behandeling van enuresis nocturna;
- Beschermende onderleggers, tenzij sprake is van een bijzondere individuele zorgvraag;
Wat betaal ik zelf?
Het deel dat boven de maximale vergoeding uitkomt, betaalt u zelf. Daarnaast kan er nog sprake zijn van een eigen risico of eigen bijdrage.
- Eigen risico
- Ja, vergoedingen uit de basisverzekering tellen mee voor uw eigen risico.
- Eigen bijdrage
- Nee, er geldt geen eigen bijdrage.
- Leverancier zonder contract
-
Wij hebben met diverse leveranciers van hulpmiddelen overeenkomsten afgesloten. Wij maken in deze overeenkomsten afspraken over de kwaliteit, garantie, levering en service. Wanneer u ervoor kiest een hulpmiddel aan te schaffen via een niet gecontracteerde leverancier, moet er altijd vooraf een machtiging worden aangevraagd. Indien DSW Zorgverzekeraar akkoord gaat met vergoeding van een hulpmiddel via een niet-gecontracteerde leverancier, wordt het bedrag van de vergoeding op de machtiging vermeld en wordt het bedrag na ontvangst van de nota in één keer betaald. Indien een verzekerde een hulpmiddel dat in bruikleen wordt verschaft betrekt van een niet-gecontracteerde leverancier, vindt vergoeding plaats tot ten hoogste de kosten die DSW Zorgverzekeraar zou hebben gemaakt bij de verstrekking van een hulpmiddel in bruikleen van vergelijkbare kwaliteit, inclusief afleveringskosten en kosten voor (periodiek) onderhoud, via een gecontracteerde leverancier. De hoogte van de vergoeding kan vooraf worden opgevraagd bij DSW Zorgverzekeraar.
Wat moet ik zelf regelen?
- Eerste keer
-
Alleen bij meerverbruik of bij personen tot 18 jaar is er vooraf toestemming van DSW nodig. Om voor vergoeding in aanmerking te komen is een schriftelijke aanvraag van uw behandelend arts of verpleegkundig specialist of uw physician assistant nodig. Onder behandelend arts wordt verstaan: huisarts of medisch specialist.
- Problemen hulpmiddel
-
Als er iets aan de hand is met uw hulpmiddel, neem dan contact op met de leverancier.
- Declareren
- Gecontracteerde leveranciers dienen hun nota’s direct bij DSW in. Als u naar een niet-gecontracteerde leverancier gaat, ontvangt u zelf de nota van de leverancier en dient u deze vervolgens bij ons in. Deze kunt u eenvoudig declareren via de app of MijnDSW.
Waar kan ik terecht?
U mag zelf bepalen naar welke erkende leverancier of erkende apotheek u gaat. Om te voorkomen dat u extra kosten betaalt, adviseren we u naar een gecontracteerde leverancier of gecontracteerde apotheek te gaan.
Dit is een beknopt overzicht, informatie over alle uitsluitingen en beperkingen kunnen in de polisvoorwaarden geraadpleegd worden.