Stoppen met roken
Als u wilt stoppen met roken, kunt u hiervoor ondersteuning krijgen van bijvoorbeeld de huisarts. Dit kan in overleg met de behandelaar gecombineerd worden met nicotine vervangende middelen of geneesmiddelen.
- Basisverzekering
- Maximaal € 70,-, éénmaal per kalenderjaar voor het stoppen-met-rokenprogramma
100% vergoeding tot maximaal 3 maanden voor de voorgeschreven geneesmiddelen, volgens het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS)
- AV-Compact
- AV-Student
- AV-Standaard
- AV-Top
Geen aanvullende vergoeding
Niet vergoed
Wanneer u voor een chronische aandoening (COPD, Diabetes type 2, VRM) ketenzorg ontvangt, worden de kosten van het stoppen-met-rokenprogramma niet apart vergoed, als dit al onderdeel is van de ketenzorg. Het stoppen-met-rokenprogramma vormt dan een onderdeel van deze ketenzorg.
Wat zijn de voorwaarden?
- Behandelaar
- De zorg wordt geleverd door een huisarts, medisch specialist, verloskundige, gezondheidszorgpsycholoog of specifieke organisaties die een programma voor het stoppen met roken aanbieden en voldoen aan de voorwaarden.
- Programma
- De zorg vindt plaats op basis van face-to-face contact door middel van consulten of groepstherapie en voldoet aan de CBO-richtlijn Tabaksverslaving en de norm voor goede zorg vanuit de zorgmodule Stoppen met Roken van het Partnership Stoppen met roken/Stivoro.
- Medicijnen
-
Alleen in combinatie met het programma worden nicotine vervangende middelen of geneesmiddelen op recept van een huisarts vergoed. De middelen moeten verstrekt zijn door een apotheek en de vergoeding hiervoor bedraagt maximaal drie maanden.
Wat betaal ik zelf?
Het deel dat boven de maximale vergoeding uitkomt, betaalt u zelf. Daarnaast kan er nog sprake zijn van een eigen risico of eigen bijdrage.
- Eigen risico
- Nee, deze vergoeding telt niet mee voor uw eigen risico.
- Eigen bijdrage
- Nee, er geldt geen eigen bijdrage.
- Niet gecontracteerde zorg
-
Bij ons heeft u vrije zorgkeuze. Wij vergoeden maximaal éénmaal per kalenderjaar € 70,- voor het stoppen-met-rokenprogramma. Voor de bijbehorende middelen, geleverd door een ongecontracteerde apotheek, geldt dat wij vergoeden tot maximaal de door ons vastgestelde vergoeding. Deze vergoeding ligt net iets lager dan bij vergelijkbare zorgverleners die wel een contract met ons afgesloten hebben.
Wat moet ik zelf regelen?
- Verwijzing
- U heeft een verwijzing nodig van uw behandelend arts.
- Toestemming
-
Het programma
Voor het stoppen-met-roken programma heeft u een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist. Er is vooraf geen toestemming van DSW nodig om in aanmerking te komen voor de vergoeding voor het stoppen-met-roken programma.
Medicijnen
Wanneer de huisarts de medicatie of nicotine vervangende middelen voorschrijft met een gespecificeerd recept, kunt u deze bij de apotheek inleveren. Andere behandelaren (bijvoorbeeld de specialist) moeten het aanvraagformulier ‘Stoppen met roken’ voor u invullen. Dit levert u vervolgens in bij de apotheek.
Welke zorgverlener?
U mag zelf bepalen naar welke zorgverlener u gaat. Bij ons heeft u vrije zorgkeuze, let er wel op dat de zorgverlener voldoet aan onze voorwaarden.
Zoek in de zorgatlas naar Apotheken.
Dit is een beknopt overzicht, informatie over alle uitsluitingen en beperkingen kunnen in de polisvoorwaarden geraadpleegd worden.