Anticonceptie
Voorbehoedsmiddelen of anticonceptiemiddelen voorkomen een zwangerschap. Anticonceptie kan voorgeschreven worden in tabletvorm, prikpil, pleister, spiraaltje, morning-afterpil, anticonceptie-implantaat (Implanon) of Nuvaring.
Een spiraaltje, en anticonceptie-implantaat kan worden geplaatst door een huisarts, verloskundige of gynaecoloog. De prikpil enkel door de huisarts of gynaecoloog.
- Basisverzekering
Tot 21 jaar:
100% vergoeding voor de middelen die geregistreerd zijn in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), zoals:
- Anticonceptiepil
- De prikpil
- Anticonceptiepleister Evra
- De Nuvaring
- De Mirenaspiraal
- De koperspiraal
- Anticonceptie-implantaat
Voor een spiraal/prikpil/anticonceptie-implantaat geldt 100% vergoeding bij plaatsing door de gynaecoloog in het ziekenhuis. Dit geldt ook voor een plaatsing en/of voorschrijving door de huisarts
Vanaf 21 jaar:
Geen vergoeding
Let op: Vanaf 18 tot 21 jaar tellen de kosten mee voor het eigen risico. Daarnaast kan het zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen
- AV-Standaard
- Geen aanvullende vergoeding
- AV-Compact
- AV-Student
- AV-Top
Vanaf 21 jaar:
100% vergoeding voor de middelen die geregistreerd zijn in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS)
Voor een spiraal/prikpil/anticonceptie-implantaat geldt 100% vergoeding bij plaatsing door de huisarts
U betaalt geen eigen risico, wél een eigen bijdrage
Niet vergoed
Condooms en sterilisatie vallen niet onder de vergoeding.
Wat zijn de voorwaarden?
- Ziekenhuis
- Als een spiraaltje, prikpil of anticonceptie-implantaat (Implanon) geplaatst wordt door de gynaecoloog in het ziekenhuis, dan vallen deze kosten onder het ziekenhuisbudget (DBC) en komt de vergoeding uit de basisverzekering.
- GVS
- Het middel moet geregistreerd zijn in het Geneesmiddelvergoedingssysteem (GVS). Dit kunt u navragen bij de apotheek of u kunt het nakijken op www.medicijnkosten.nl
Wat betaal ik zelf?
Het deel dat boven de maximale vergoeding uitkomt, betaalt u zelf. Daarnaast kan er nog sprake zijn van een eigen risico of eigen bijdrage.
- Eigen risico
-
Ja, vergoedingen uit de basisverzekering tellen mee voor uw eigen risico. Als een spiraaltje, prikpil of anticonceptie-implantaat (Implanon) geplaatst wordt door de verloskundige of huisarts dan vallen de kosten van het plaatsen niet onder uw eigen risico. Als de anticonceptie uit uw aanvullend pakket vergoed wordt, valt het niet onder het eigen risico.
- Eigen bijdrage
- Ja, voor sommige geneesmiddelen geldt een wettelijke eigen bijdrage. Dit kunt u navragen bij uw apotheek.
- Zorgverlener zonder contract
-
DSW sluit met nagenoeg alle apotheken een contract af. Het afsluiten van een contract levert namelijk alle betrokken partijen (verzekerde, zorgaanbieder, zorgverzekeraar) voordelen op. Met slechts een klein aantal zorgaanbieders wordt er, om verschillende redenen, geen contract afgesloten. Wanneer u naar een apotheek gaat zonder contract, dan vergoeden wij na ontvangst van de nota, de zorg tot maximaal de door ons vastgestelde vergoeding . Dit kan betekenen dat u geen volledige vergoeding van de nota krijgt.
Wat moet ik zelf regelen?
- Verwijzing
- U heeft een recept nodig van uw (huis)arts of specialist als u het anticonceptiemiddel afhaalt bij de apotheek. U heeft een verwijzing nodig van de huisarts als het anticonceptiemiddel geplaatst wordt door de gynaecoloog.
- Toestemming
- Er is vooraf geen toestemming van DSW nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding.
- Declareren
-
Gecontracteerde apotheken dienen hun nota’s direct bij DSW in, als u onder de 21 jaar bent. Als het middel door een niet-gecontracteerde apotheek geleverd wordt of u bent boven de 21 jaar, ontvangt u zelf de nota van de apotheek en dient u deze vervolgens bij ons in. Deze kunt u eenvoudig declareren via de app of MijnDSW.
Welke zorgverlener?
U mag zelf bepalen naar welke apotheek u gaat. Om te voorkomen dat u extra kosten betaalt, adviseren we u naar een gecontracteerde apotheek te gaan.
Zoek in de zorgatlas naar Apotheken.
Dit is een beknopt overzicht, informatie over alle uitsluitingen en beperkingen kunnen in de polisvoorwaarden geraadpleegd worden.